2017. szeptember 21., csütörtök

Jelenünkről Jövőnkért – Ifjúsági konferencián vett részt a MIT

Az esemény megnyitójaként csütörtökön a BTK-n most útjára indított Bölcsészakadémia nevű előadássorozat keretében Langó Péter, régész, kutató (MTA BTK Régészeti Intézet) „Nem emlékszem, hogy vidámabb embereket láttam volna.” – A magyar honfoglalás korát érintő régészeti kutatások fő irányvonalai című előadását hallgattuk meg. Az estet a dél-dunántúli borvidék borainak kóstolója zárta.

Pénteken négy szekcióban zajlottak az előadások, így: Társadalmunk és gazdaságunk jelene, jövője a Kárpát-medencében; Az irodalom történik – jövőbe mutató múltértelmezések; Az oktatás jövője – karrier, politika, integráció; A megörökített pillanat – előidejű jövőképek témákban. Másnap hasonlóan A jövő a jelenért – gyógypedagógia, gyermekvédelem, szocializáció; Mentés másként – intermediális és digitális (ön)reprezentációk nevű szekciókban zajlottak az előadások.

A konferencia előadói között magyarországi, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági egyetemi hallgatók képviseltették magukat, az közönség soraiban úgyszintén. A konferencia fiatalos hangulatban, barátságos légkörben zajlott. Az előadások során több közéleti, oktatási, az egészségügyet, az ifjúságot, de az irodalmat érintő kérdés is felmerült, amelyek kapcsán beszélgetések, viták alakultak ki.

A konferenciát sikeresnek tekinthetjük a tudományos életben való tapasztalatszerzés, valamint a megszólított fiatalok közti kapcsolatteremtés, -ápolás szempontjából egyaránt. Javasoljuk a rendezvény vándorkonferenciává való fejlesztését, amely az egyes határon túli régiókban megszervezve olyan nemzetközi és nemzeti tudományos fórum lehet, amely tudományos, közéleti és ifjúsági kérdésekben tanácskozna, illetve a fiatalok számára megteremthetné a hasonló érdeklődéssel bírók számára a kapcsolatteremtés lehetőségét.

 

MIT-sajtóiroda

Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2013-01-22