2017. szeptember 22., péntek

Indul a 7. Adj, király, katonát! csoportos ifjúsági vetélkedő

Bozsó Imre Lehel, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke bevezető beszédében üdvözölte azt a tényt, hogy az Áldás, népesség mozgalom keretében 2007-ben elkezdett vetélkedő évről évre több gyermeket vonz, az idei fordulón több mint 3400-an vesznek részt Erdély és Moldva több településéről. Ezt követően ismertette a vetélkedő menetét kiemelve az egyes szakaszok helyszíneit és időpontjait. A helyi szinten szervezendő vetélkedők február 1–24. között kerülnek megrendezésre 55 településen, majd az itt továbbjutók három elődöntőn vehetnek részt. A partiumi vetélkedőre március 9-én Székelyhídon kerül sor, a közép-erdélyi régióból érkezők március 16-án Nagyenyeden, a székelyföldi és moldvai gyerekek pedig a március 23-án Csíkszeredában versenyeznek. Az elődöntők nyertesei a 2013. április 19–21. között Kolozsváron megrendezett MindentEldöntőn vehetnek részt, itt dől el, hogy melyik „család” nyeri az idei vetélkedő fődíját.

Bozsó Imre Lehel elmondta, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan, idén a MIT mellett, számos pedagógus, iskola, MIT-tagszervezet (Erdélyi Magyar Ifjak, Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet, Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület) és már civil szervezet (Romániai Magyar Cserkészszövetség, , Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács) és önkormányzat kapcsolódott be a szervezésbe.

Ezt követően Lovassy Cseh Tamás, a Magyar Ifjúsági Tanács alelnöke a vetélkedő támogatóit és jutalomtáborát mutatta be. Beszédében az Adj, király, katonát! vetélkedőt és a Hun tábort nemzetstratégiai jelentőségű programnak nevezte. Kiemelte, hogy a programot ebben az évben a Bethlen Gábor Alap mellett, Magyarország Külügyminisztériuma is támogatta. Mindezek ellenére a szervezők értetlenkedve tapasztalják, hogy olyan jelentőségű támogatók, mint a Communitas Alapítvány évek óta nem támogatják ezt a kezdeményezést – tette hozzá Lovassy.

Elhangzott még, hogy a Magyar Ifjúsági Tanács továbbra is szívesen várja önkéntesek jelentkezését az egyes szakaszok szervezésében, illetve lebonyolításában. A rendezvénnyel kapcsolatos fejleményeket és az egyes fordulók menetét a rendezvény honlapján (akk.mitesek.net) és facebook oldalán is követhetik az érdeklődők.

MIT-sajtóiroda

 

 

 

 

 

Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2013-01-22