2017. szeptember 21., csütörtök

Pályázati felhívás

A TEMESVÁRI FORRADALOM 25. ÉVFORDULÓJÁN

 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) pályázatot hirdet a 16–20 éves korosztálynak a temesvári forradalomra és rendszerváltozásra emlékezve. 

Huszonöt évvel ezelőtt robbantotta ki Tőkés László személyes szerepvállalása a temesvári népfelkelést, majd ebből nőtt ki a romániai kommunista diktatúrát megdöntő forradalom. Az azóta eltelt huszonöt év alatt felnőtt egy nemzedék, melynek nincsenek közvetlen emlékei a diktatúráról. Az EMNT és a MIT a fiatalokat az alábbi két kiírással arra biztatja, hogy szélesítsék ismereteiket a közelmúltról, valamint fogalmazzák meg saját jövőképüket a kelet-közép-európai térségben.

Kedves ifjak! 

Az alábbi két kiírás nektek szól. Egy pályázónak lehetősége van akár csak az egyik kategóriában, akár mindkettőben is pályázni. Mindkét kategóriában külön-külön az első három legjobb alkotást díjazzuk: I. díj: 800 lej, II. díj: 600 lej, III. díj: 400 lej. Mindkét kategória első és második díjazottja brüsszeli tanulmányúton vehet részt Tőkés László európai parlamenti képviselő meghívására.

I. Családom a kommunizmusban

Ezen kiírás keretében az elbeszélt történelem („oral history”) lehetőségével élve arra biztatunk, hogy kérdezzétek szüleiteket, nagyszüleiteket a kommunista diktatúráról. Ragadjatok meg egy mozzanatot, vagy foglaljátok össze a többéves családi történeteket – a választás a tietek. A pályázat keretében készíthető: nagyinterjú, esszé, riport, dokumentarista leírás egyaránt.

A pályázat terjedelme: legtöbb 10 gépelt oldal (Times New Roman, másfeles sorköz).

II. A jövő elkezdődött – Erdély 25 év múlva. Milyennek képzelitek el a jövőt? Hol látjátok a helyünket Erdélyben, Európában huszonöt év múlva? A fél évszázados kommunista diktatúra és huszonöt év demokrácia után milyen lehetőséget láttok? Mit jelent európai uniós tagállamban élni a sajátos múltbeli örökséggel?

A pályázat terjedelme: legtöbb 5 gépelt oldal (Times New Roman, másfeles sorköz).

A pályázatokat kizárólag elektronikus formában várjuk a mit@mitesek.net címre. A pályázathoz kérjük, mellékeljétek önéletrajzotokat is.

Beérkezési határidő: 2014. december 2., kedd, du. 18 óra. 

Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2014-10-22