2017. szeptember 21., csütörtök

Belépett az EMI a MIT-be

2011. június 25-én a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) legfelsőbb döntéshozó szerve, a Küldöttgyűlés egyhangúlag felvette tagszervezetei sorába az Erdélyi Magyar Ifjak országos szervezetet, így az a MIT teljes jogú tagja lett. A döntés értelmében a MIT Küldöttgyűlése három taggal bővült, akik a továbbiakban az EMI-t képviselik a testületben.
 
A csatlakozást követően Sándor Krisztina, a MIT elnöke, valamint Soós Sándor, az EMI elnöke Kolozsváron sajtótájékoztatót tartottak, ahol a belépés előzményeit ismertették, és válaszoltak az érdeklődők kérdéseire.
 
Sándor Krisztina elmondta, hogy egy természetes folyamat eredménye az EMI csatlakozása, hiszen a két szervezet között az EMI megalakulása óta jó együttműködés van. Ezt a viszonyt erősítették az időnkénti személyi átfedések is a két szervezetben, valamint több olyan közös közéleti feladatvállalás, amelyben együtt dolgoztunk, „egy hangot ütöttünk meg”. „Az EMI belépése a MIT-be teljes mértékben összecseng Tusványos idei mottójával, vagyis, hogy: összenő, ami összetartozik!” – nyilatkozta Sándor Krisztina.
 
Soós Sándor, az EMI elnöke kifejtette, hogy az EMI már korábban többször is gondolkodott azon, hogy a MIT tagszervezete legyen, ennek azonban most jött el az ideje. Az EMI jövőre megalakulásának 10 éves évfordulóját ünnepli, tehát egy megfelelően érett döntésről van szó, amely mindkét szervezetnek hasznára válhat. Az eddigi színes képbe, amely a MIT tagszervezeteit jellemezte, ezután újabb színfolt került. Az EMI egyik célja, hogy a nemzeti vonalat tovább erősítve építse az erdélyi magyar ifjúsági szférát – jelentette ki Soós Sándor.
 
A MIT tagszervezeti köre legutóbb 2002-ben bővült, amikor a Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCSSZ) csatlakozott az ernyőszervezethez. A MIT az alapszabályzat szerint csak országos ifjúsági szervezeteket tömörít, és ernyőszervezetként működik a tagszervezetek érdekeinek képviselete mentén. Az EMI belépése a MIT-be jelentős lépés mindkét szervezet életében, mely által egyértelműen erősíthetik egymást, a MIT tagszervezetei közti együttműködések pedig szorosabbá válhatnak – szögezte le a két elnök.
 
 
MIT Sajtóiroda
Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2011-06-27